Σύστημα Ανάγνωσης & Γραφής Braille

ramona-i8UxWRabF0E-unsplash

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΓΡΑΦΗΣ ΚΩΔΙΚΑ BRAILLE

Το ΜΗΤΙΣ ΚΔΒΜ – ΚΕΚ Κουφάλια σε αποκλειστική συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιεί τμήματα εκμάθησης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης του κώδικα Braille, με δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης. 

Τι είναι ο κώδικας Braille;
Πρόκειται για σύστημα γραφής και ανάγνωσης – και όχι γλώσσα όπως αρκετοί πιστεύουν – των τυφλών, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία με τον νόμο 36/99 του 2008. Δημιουργήθηκε από τον Louis Braiile το 1829, ο οποίος έχασε την όρασή του ενώ ήταν ακόμα παιδί στο εργαστήριο του πατέρα του το 1824 σε ηλικία 15 χρονών.
Βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκίδες, το λεγόμενο εξάστιγμο, από τις οποίες προκύπτουν 63 συνδυασμοί. Από τους συνδυασμούς αυτούς μπορεί κανείς να σχηματίσει το αλφάβητο σε οποιαδήποτε γλώσσα, αριθμούς, ακόμα και μουσικές νότες. Η κάθε γλώσσα έχει φυσικά και τις ιδιομορφίες της στο σύστημα αυτό.

Οθόνη Μπράιγ ονομάζεται η συσκευή για την δημιουργία χαρακτήρων Μπράιγ, συνήθως μέσω της ανύψωσης τελειών μέσα από τις τρύπες μιας επίπεδης επιφάνειας.
Οι τυφλοί χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική οθόνη υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να διαβάσουν κείμενο.

Η επίσημη καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ για το Ελληνικό Κοινό έγινε το 1948

⠁⠨⠣⠛⠗⠔⠝⠬ ⠋⠁⠉⠑⠁⠨⠜

Απευθύνεται σε: 

  • Καθηγητές
  • Δασκάλους 
  • Νηπιαγωγούς
  • Δασκάλους/Καθηγητές Ειδικής Αγωγής
  • Κοινωνικούς Λειτουργούς
  • Λογοθεραπευτές
  • Εργοθεραπευτές
  • Ψυχολόγους (σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές)
  • Γονείς & Συγγενείς ατόμων με τύφλωση 

 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

ΣΟΦΙΑ ΚΡΙΤΟΓΛΟΥ

Η Σοφία Κρίτογλου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πιστοποιημένη επάρκεια στο πρόγραμμα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται αδιάκοπα στα δημόσια σχολεία της χώρας μας, με πολλή αγάπη και ζήλο.

Η εκμάθηση διαρκεί 52 ώρες.
Περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική εξάσκηση πάνω σε γραφομηχανές ειδικά κατασκευασμένες για τυφλούς.
Στο τέλος των μαθημάτων δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης απαραίτητη για τις εξετάσεις πιστοποίησης από το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και την διεξαγωγή του μπορείτε να καλέσετε στο κέντρο μας. Βρισκόμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία.

Scroll to Top