Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων

Woman doing GMO test in laboratory

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΝΕΟΣ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
Ένα Εξ Αποστάσεως Σεμινάριο που πρέπει να πραγματοποιήσουν ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις εστίασης &
παροχής τροφίμων

  • Σύμφωνα με τη νέα Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2718/8-10-2012) με ισχύ από 23 Οκτωβρίου 2012, δημιουργείται η υποχρέωση σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και ποτών, σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, να εκπαιδευτεί σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας .
  • Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του προγράμματος είναι η τήρηση των όρων και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα – υπηρεσιών και η προστασία του καταναλωτή. Εφόσον το απασχολούμενο προσωπικό και οι ιδιοκτήτες έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να διαθέτουν εκπαίδευση και πιστοποιητικό υγείας (άρθρο 13, ΦΕΚ 2718/8-10-2012). Η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται με τη συμμετοχή στο σεμινάριο εκπαίδευσης προσωπικού και ιδιοκτητών επιχειρήσεων με θέμα «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων».
  • Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) ΜΗΤΙΣ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης 10 ωρών εγκεκριμένα από τον ΕΦΕΤ Επιπέδου 1 «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων». Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές πιστοποιήσεις.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
  • Εργαζόμενους στον κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων ανεξαρτήτως της παρεχόμενης σχέσης εργασίας εργοδότη-εργαζόμενου (μόνιμοι, συμβασιούχοι εποχικοί υπάλληλοι, κ.λ.π.) καθώς και της ιθαγένειας που κατέχουν.
  • Σε άτομα που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή εργάζονται σε εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
  • Σε υπευθύνους εταιρειών που εμπλέκονται και σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα (π.χ. εταιρείες συμβούλων, εταιρείες μυοκτονιών, κατασκευαστών εξοπλισμού, εταιρείες συσκευασίας κλπ.).
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  1. Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης έχει διάρκεια 10 ωρών και καλύπτει πλήρως όλες τις θεματικές ενότητες που απαιτούνται για την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης.
  2. Το ωράριο του προγράμματος συνεργάζεται με το πρόγραμμα των καταρτιζόμενων (πρωινό & απογευματινό), με σκοπό την διευκόλυνση όσων εργάζονται.
  3. Η υλοποίηση γίνεται ζωντανά εξ αποστάσεως, μέσω φιλικής πλατφόρμας e-learning.
    Οι εκπαιδευτές του προγράμματος κατάρτισης ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων του ΕΦΕΤ.
  4. Η διδακτέα ύλη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΦΕΤ.
  5. Μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης εκδίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
  6. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής
    σε προγραμματισμένες από τον ΕΦΕΤ εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης.
  7. Τα τμήματα έχουν συνεχείς ενάρξεις, είναι καθημερινά και προσφέρουν υψηλή ποιότητα
    σπουδών συνδυάζοντας ηλεκτρονικές παρουσιάσεις και παροχή εκπαιδευτικού υλικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι ενότητες που περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης για την εκπαίδευση του
προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων (Επιπέδου 1) είναι συνοπτικά οι εξής:

  • Εισαγωγή στη ασφάλεια τροφίμων
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδιση τους
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
  • Εργασιακό περιβάλλον
  • Πρακτικές καθαρισμού
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
  • Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 10 ώρες και πραγματοποιείται εξ αποστάσεως σε 2 ημέρες.

Κόστος Κατάρτισης: 60€

Το παράβολο του ΕΦΕΤ για τις εξετάσεις πιστοποίησης είναι 30€.

Κράτησε τώρα τη θέση σου, πατώντας στο κουμπί Εγγραφή!

Για ομαδικές εγγραφές άνω των 2 ατόμων, το κόστος κατάρτισης ανά συμμετέχοντα διαμορφώνεται στα 50€.

Επιχειρήσεις που μας εμπιστεύτηκαν

Scroll to Top